Jdi na obsah Jdi na menu
 


SkitSystem

17. 11. 2007

Rok 1994, Gothenburg, Švédsko: Tomas Lindberg (kytara, zpěv) a Adrian Erlandsson (bicí) z metalových AT THE GATES začínaj pomýšlet na nějaký boční projekt. Jejich společný zájem o staré raw hardcore kapely sdílí i jejich kámoš Fredrik Wallenberg, který taky hraje na kytaru a zpívá, basáka trojice nachází v Alexanderovi Höglindovi a SKITSYSTEM jsou na světě. V zápětí už začínají brát zkoušky o něco víc vážně, píšíc pomalé těžkotonážní d-beat songy se zuřivými zpěvy. První sedmipalec na sebe nenechá dlouho čekat, když jim pomocnou ruku podává místní vydavatelství Distortion Records. Volné chvíle mezi nahráváním nového alba At The Gates tak ve Fredman Studios zaplňujou Skitsystem a v té době vzniká dnes kultovní "Profithysteri. A určitě není třeba dodávat, že tento 7" byl hotová bomba. O Skitsystem se začíná všude mluvit, každý je znal, ale nikdo o nich nic nevěděl. Nedlouho po té kapela odehrává své první 2 koncerty v Gothenburgu, kde předskakuje velikánům Warcollapse a Extinction Of Mankind.

ObrazekV roce 1996 si At The Gates opět zamlouvají Fredman Studio, aby zde nahráli desku "Slaughter Of The Soul", kterou dodnes hodně lidí považuje za jejich vůbec nejlepší. Čehož opět bez váhání využívají Skitsystem a zadarmo zde tak nahrávají další materiál, použijí naprosto totožný zvuk jako At The Gates a dokonce vše nahrávájí i na jejich nástroje. Distortion Records tak má opět o zábavu postaráno a 10" vydávají pod názvem "Ondskans Ansikte". A pak přichází konec. Jako blesk z čistého nebe kapela odchází. Mezi fanoušky se mluví o tom, že Skitsystem šli stejnou cestou jako At The Gates, kteří se rozpadli v zimě 1996. Skitsystem zrušili množství chystaných koncertů, mnohem víc než jich do té doby měli za sebou. Důvodů k tomu bylo hned několik - ať už to bylo zastavení nástrojů v zastavárně, nedostatek peněz na benzín, dokonce se mluvilo o zmizení některých členů. Skitsystem nebyli zrovna tou nejlépe "organizovanou" kapelou na světě, ve skutečnosti se ale prý nikdy nerozpadli.

Koncem roku 1997 začíná být o Skitsystem zase trochu slyšet, když světlo světa spatřuje split 7" s WOLFPACK, nazvaný "Levande Lik". Na něj kapela dává 3 fláky, jež vznikly během nahrávání předchozího "Ondskans Ansikte". Toto splitko je zároveň poslední nahrávkou, kde se objevuje Adrian. Důvodem jeho odchodu byla jeho další kapela THE HAUNTED, která mu zabírala příliš mnoho času na to, aby se mohl věnovat ještě Skitsystem. A protože Adrian byl a dodnes je jedním z nejrychlejších a nejpřesnějších bubeníků ve Švédsku, náhradu za něj nebylo vůbec lehké najít. Což ostatně brzo pocítili i The Haunted, když jim ho k sobě přetáhla britská blackmetalová legenda CRADLE OF FILTH.

ObrazekV létě následujícího roku se zbylí členové znovu scházejí a opět rozjíždí mašinu s názvem Skitsystem. Za bubny usedá Kalle Persson, zkušený bicmen z DISPENSE. Poprvé za poslední 3 roky tak Skitsystem začínají opět pravidelně koncertovat a fanoušci mohou konečně vidět, že je to už dávno regulérní kapela a nikoliv žádný boční projekt. V červnu se dokonce dostávají na 3-týdenní turné po Spojených Státech, jenž zahrnuje i 2 zastávky v kanadském Montrealu, kde Skitsystem vystupují po boku CRIPLLED HEROES z Chicaga. Ve Švédsku pak odehrají dalších několik koncertů a začínají shromažďovat materiál na debutovou studiovou desku. Její nahrávání se rozjíždí 2.ledna 1999 v Soundlab Studios v Örebro, 15 fláků produkuje Miezsko Talarczyk (R.I.P.). Výsledkem je deska "Gra Värld / Svarta Tankar", která odhaluje další vývoj a posun ve tvorbě a muzikantských dovednostech Skitsystem. Texty jsou zaměřené víc ke středu terče, muzika samotná má ještě větší sílu a Skitsystem zde znovu míchají přísady a integritu, které se z punk rocku v posledních letech poněkud vytrousily. To léto se neslo ve znamení množství koncertů, včetně vystoupení na Hultsfredsfestivalu ve Švédsku (léto ´99), ze kterého se objevily záběry i v jedné z největších zpravodajských televizních relací ve Švédsku

V roce 2001 Skitsystem nahrávají další velice uznávané album, které vzniká opět v Soundlab Studios pod producentskou taktovkou Miezska Talarczyka. Paradoxně možná zrovna fakt, že do té doby měli napsané a nazkoušené pouze 3 songy, dopomohl k tomu, že tentokrát byl zvuk ještě intenzivnější a zuřivější než předtím. Frustrace dala vytvořit celkem 16 nových skladeb, z nichž 12 tvoří desku s názvem "Enkel Resa Till Ränstennen". Ta vychází v LP verzi poprvé na proslulém americkém vydavatelství Havoc Records, CD provedení pak na švédském No Tolerance Records. Dva další fláky, vzniklé v této době, se objevují na split sedmipalci s kolegy Nasum, jenž vychází v roce 2002 taktéž na No Tolerance Records. A aby byl výčet kompletní, ještě jedna nahraná píseň zaujímá místo na 7" kompilaci "More World - Less Bank" (Halvfabrikat Records, 2003). Skitsystem zahajují další sérii koncertů a vyráží na evropské turné po boku švédských VICTIMS, v rámci nějž zavítají do Německa a Holandska. Další nemilou kapitolou se následně stává odchod Tomase, který je zkrátka natolik vytížen, že nestíhá - ostatně není se co divit, vezmeme-li v úvahu dalších pár kapel, ve kterých působí. Za všechny můžeme jmenovat třeba LOCK-UP, NIGHTRAGE, THE CROWN nebo DISFEAR. To už se píše jaro 2004.

Zbylá trojice se ale rozhodně nechtěla smířit s rozpadem Skitsystem, a proto přichází náhrada v podobě Mikaela Kjellmana. Ten už hraje na kytaru v kapelách MARTYRDÖD a SANCTUARY IN BLASPHEMY, vokály si bere na starosti Alex. Změna se projevuje záhy, když Skitsystem začínají poprvé ve své historii zkoušet pravidelně každý týden. Následuje další řada koncertů po Evropě, mimo jiné Skitsystem předskakují legendárním POISON IDEA. V létě přichází myšlenka na turné po USA, 27.srpna už Skitsystem zahajují d-beatovou výpravu od severu na jih a od východu k západu Spojených států. Během 4 a půl týdenní šňůry sdílejí pódia s TRAGEDY, MISERY, HELLSHOCK, FUCKED UP, BEHIND ENEMY LINES nebo KYLESA. Svou návštěvou nezapomenou poctít i Tijuanu v Mexiku. Celé turné zaznamenalo velký úspěch a skoro rok po něm začnou Skitsystem opět cítit potřebu něco nahrát. Vrací se tedy na místo činu, do Fredman Studia, kde nahrávají nový materiál - ten už známe pod názvem "Stigmata" ...



Diskografie:

1995: PROFITHYSTERI (Distortion Records), 6 skladeb
1996: ONDSKANS ANSIKTE 10" (Distortion Records), 10 skladeb
1998: LEVANDE LIK - splitko s Wolfpack (Distortion Records), 3 skladby
1999: GRA VÄRLD / SVARTA TANKAR (Distortion Records), 15 skladeb
2001: ENKEL RESA TILL RÄNNSTENEN (Havoc / No Tolerance Records), 12 skladeb
2002: split 7" s Nasum (Zero....), 2 skladby
2003: ALLT E SKIT - discography CD (Barbarian Records), 19 skladeb
2004: ALLT E SKIT - discography LP (Havoc Records), 19 skladeb
2004: ALLT E SKIT - discography CD (Distortion Records), 24 skladeb
2006: STIGMATA (Havoc Records / Iron Fist Records), 12 skladeb


Kompilace:
1996: V/A - Dolores Records GBG Sweden (CD příloha zinu Close Up), 2 skladby
1996: V/A - Defenders Of The Opressed Breed (...), 1 skladba
2001: V/A - Punkstad 2001 Göterorg (Äggtapes And Records), 1 skladba
2003: V/A - More World - Less Bank (Halvfabrikat Records), 1 skladba
2005: V/A - Hjälp Snuten - Sla Dig Själv (Halvkass Production), 1 skladba



www.skitsystem.net

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář