Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl třetí aneb hezky alternativně

8. 9. 2007

SLUNÍČKO - z Vísek nedaleko Boskovic,toť "občasník jiné kultury",vydávaný Vaškem Stoupa lem,v letech 1999-2002.Byl ve formátu A5,v klasickém "do it yourself" provedení,ovšem ne ledajaký "plátek",ale super počteníčko.Předně zde najdeš rozhovory př. s DRILLER KILLER, UNBLEMISHED´zine,SICKNESS,KOMUNIKACE´zine,TESTIMONY,TISÍC LET OD RÁJE, HOMOCONSUMENS,FACE TOMORROW,NAPALMED,....,dále potom nezbytné recenze na hudební nosiče a reportáže z koncertů.A velký důraz byl kladen též na nehudební témata, jako ekologie,antifašismus,...básně a povídky od začínajících poetů a literátů,spousta různých článků...prostě fanzin,který jsi neodložil dříve než si ho přečetl.

 SAMBA - slovenský zine jenž měl na svědomí Rado Richtárik,vycházel v letech 1999-2001. Byl klasický hardcore-punkový fanzin,v A5 formátu v přehledné úpravě.Kostru fanzinu tvořily zejména rozhovory ať už vlastní či převzaté s př.SEEIN´RED,HELLNATION,HIS HERO IS GONE,NAUSEA,UNHINGED,Matúšem Ritomským (o ekologii),HARUM SCARUM,TRAGEDY ,BALACLAVA...dále potom spousty článků o antifašismu,ekologii,demonstracích,hudebních vydavatelstvích...atd.Výborný fanzin.

 VOSTNATEJ DRÁT - brněnský nehudební časopis,který rozhodně nechtěl konkurovat v té době populární BRNĚNSKé VRTULi,jak stálo v úvodníku.Vycházel v letech 1992-1997,v A5 formátu a klasickém stylu té doby.Na svědomí ho měl Radek Kratochvíl a od čtvtého nebo pátého čísla se k němu připojil Filip Fuchs.Z těch hudebních témat,kterých bylo opravdu jako šafránu,si zde našel akorát recenze na fanziny,vycházející v té době...Hrdina Daniel, Protržení,Útulek,Barikáda,Zácpa,Vidle...(vzpomene si na ně někdo dnes?).Potom zde bylo spousta reportáží z demonstrací,kterých v těch letech bylo opravdu hodně.Články zaobíra jící se právy zvířat,lidskými právy,antifou,ekologii...prostě těch témat,které se té hardcore/ punk scény přímo či nepřímo dotýkají.V každém čísle byl též profil nějakého toho @ spiso vatele nebo básníka...František Gellner,Joža Jícha...Někdy v roce 1997 již Radek ztratil motivaci něco dělat a tak zine zanikl a přenechal místo "novým" zinům.A Filip se nadále mohl více věnovat MRTVé BUDOUCNOSTi a jeho fanzinu-kultu HLUBOKé ORBě.

 PSÍ GRC - byl československý hardcore-punk časák z let 1995-1997,jenž měli na svědomí Arnošt Kořínek a Sveťo Vladař.Fanzin v klasickém formátu a punkové úpravě,ale čitelný a dost zajímavý.Z rozhovorů zde byli třeba s V.A.P. nebo "militantním autonomem",dále pak texty kapel jako...NO MORE,COEXIST,UNHINGED,INFEZIONE,CRASS,...a veliká kupa článků na témata...ekologie,antifa,rasismus,...prostě další z výborných časáků té doby, kterých opravdu tenkrát vycházelo sakra dost,no dnes abys je pohledal.

SER NA TO! PANE BOŽE - byl časák o šedesáti stranách,v klasickém formátu a úpravě, vycházející v letech 1993-1996,dělaný Mirkem Jančou a Petrem Randisem,jimž pomáhalo ještě asi pět dalších dopisovatelů.V časáku se našlo takřka všechno co se v ostatních časácích těch let objevovalo...takže profily kapel jako CRASS,MDC,NOMEANSNO,RIP CORD...reportáže z koncertů a demonstrací,něco o vivisekci,lidských a zvířecích právech, vojenské službě,freonech a znečištění ovzduší,básničky...prostě byl to dost zajímavý zine, který by si své čtenáře našel i dnes.

FRONT OF BASTARDS - zine hardcore scény a veškeré nezdegenerované...jak stálo na první stránce tohoto časáku,ve formátu A4 a klasické úpravě,jenž měl na svědomí Čmelda z Bohumína.Fanzine vycházel v letech 1991-1993 a bylo zde všechno to co se ve fanzinech těch let objevovalo...biografie kapel jako KUDY KAM,LUES DE FUNES,L.D.TOTENKOPF, NEO,...info o kapelách KOLONIE DEBILITY nebo HUMAN CONTRAST,zabrousilo se i do zahraničí,tak tu byl profil švýcarských JAY WALKER,převzatý rozhovor s CARCASS...z vlastních rozhovorů zde byl dost dobrý pokec s SVOBODNÝ SLOVO a s S.R.K. (no ten by se dnes určitě na nějakém web-foru rozebíral do alelujá...).Z nehudebních věcí zde byl jen článek o vivisekci a zvířecích právech.Ale dost dobrý zine.

 HLUČNÁ LOBOTOMIE - klasický punkově dělaný fanzin ve formátu A4,dělaný Petrem Urbáškem,vycházel v letech (asi) 1990-1992.Z hudebních témat zde byl veliký článek o Jello Biafrovi z DEAD KENNEDYS,z fanzinu "Skintonic" převzatý rozhovor s kapelou NICE STRONG AM a z fanzinu "Trust" převzatý pokec s SNFU,a další převzatý pokec s kapelou CRO-MAGS,a aby těch převzatých nebylo málo tak i s DECADENCE WITHIN z anglického časáku "Chemical Warfare".Pak zde byla biografie N.V.Ú. a profil kapely SMUTNÍ POTÁ PĚČI,...článek o holandských aktivistech,o anarchii,článek o oganizaci ALFa zvířecích právech.Jinak vydavatel se hodně angažoval/-je ve zvířecích právech a vydával též "kulto vní" ochranářský časák ANIMAL SOS.

 KORE - napajedelský hardcore fanzin z let 1998-2000,vydával Michal Fus a přispívalo do něj dalších x dopisovatelů.Byl ve formátu A5 a ve výborné úpravě,s čitelnými fotkami a točil se zejména kolem rozhovorů s kapelama např. ALBION,KEVORKIAN,DELUSION, STENMARK,SPEAK 714,LANDMINE SPRING,MRTVÁ BUDOUCNOST,GRIDE,...dále potom nějaké profily kapel,recenze nosičů a reportáže z koncertů.Dále zde byli z těch nehudebních témat...v té době začínající "populární" sloupky a úvahy,články o ekologii, straight edge,...nechyběla ani nějaká ta básnička či reportáž z demonstrace.Další ze suprových časáků,kterých je škoda,že již nevychází. 

INÁ MOŽNOSŤ - je slovenský časopis svobodných názorů,ale mne se zdá,že vyšlo jen jedno číslo v roce 1996,nevím.Zde si našel...dle mne dost dobrý článek o ochranářské organizaci velryb SEA SHEPHERD...dále potom článek o rasismu,něco o zprofanované kapele CHUMBAWAMBA...demonstracích a protestech ve Francii,..je to prostě dobrý alternativní časopis,kterých tenkrát vycházelo mraky.A dnes?