Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl sedmý...aneb pohled do zahraničí part.2

19. 10. 2007

IMMIGRANT č.0 - a máme zde fanzin ze slunečného Řecka,pravda toto je "nulté" číslo a tak bylo zadarmo,já jsem ho obdržel z jednou "řeckou" výměnou.Tento zine je na křídovém papíře,ve formátu A5 s perfektní úpravou a velice kvalitníma fotkama.Ovšem pozor stylové zaměření zinu je podobné dnes již asi nevycházejícímu Banana,tedy ska,reggae,rocksteady... prostě tyto hudební styly.Je psán anglicky neboť je distribuován i jinde než v Řecku a tak si zde přečteš rozhovory s ROLLINGS,Smorgasbord Records,TRI-STATE CONSPIRACY, SHIT OUTTA LUCK a KALLES KAVIAR,dále jsou zde recenze nosičů,informace ze scény. Dost zajímavý časák,a pokud máš rád/-a výše zmíněné styly,je to pro tebe to pravé.Zine vychází i v současnosti.

 UNHOLY METAL DESASTER č.2 - a v Řecku zůstaneme,ale sakra přitvrdíme a vlétneme do víru speedu,thrashe,death metalu a grindcore a ještě navíc se opijeme do němoty.Tuto "četbu" má na svědomí Toni z Alcoholic Desaster Records,který jak jistě víte se podílel i na několika nahrávkách u nás.Tento časák je ovšem dělán v klasickém "na koleně" stylu, ale pohodička.Přečteš si zde pokecy s DESTRUKTOR,FLESHRIPPER,DENY,HYPOKRAS a UNVEILED - prakticky neznámé kapely co? A to dává body navíc.Pak je zde tuny reklam a moře recenzí na hudební nosiče i časáky.A i na ten chlast dojde,na poslední straně je fotka thrasherů nakupující Amstel a chystající se na koncert,cheers.

 AGITATE č.6 - na sever Vávro,na sever.Ze "slunečného" Řecka nás náš speciál dopravil do země deště a mlhy,tedy do země,kde to vzniklo,staré dobré "Anglije".Tento časopis vznikl či nepřímo navázal na velice oblíbený Aversion,ale vydavatel zůstal stejný - Chris.Klasický černobílý cut´n´paste A5 zinový formát a obsahově hardcore-punkový.V tomto čísle jsou rozhovory s dis-beat hardcoristy RUIN a "amebixovským" crustem EXTINCTION OF MAN- KIND,dále potom články o punkových kolektivech a recenze nahrávek,ale hlavně časáky - neboť Chris je veliký sběratel tohoto artiklu,který neodmyslitelně k tomu HC/punku patří. Více o Chrisovi a Agitate´zinu se dočteš v Inyho časáku Trhavina č.2

PLOPPY PANTS č.4 - a další černobílý punkový fanzin z Anglie.Mají na svědomí lidé z okolí vydavatelství Dirty Little Punk,a je dělaný klasickým způsobem.V tomto čísle jsou rozhovory s punkáči O.C.D.,The NEVERLAND SLEEPOVERS,články o klasických,ale stále ožehavých tématech,recenze časopisů a nahrávek.Výborný počtení.

RIPPING THRASH č.22/WHY č.6 - a tady se spojili dva dohromady.Ten první pochází z města kde vznikly DISCHARGE tedy Stoke-On-Trent,na svědomí ho má legendární punk z Anglie Steve,zine ve výborném provedení.A co zde najdeš? předně jsou to rozhovory s KUNGFU RICK,grindery DYSMORFIC,hardcoristy HERODISHONEST...dále potom re- cenze na hudební nahrávky a taktéž časopisy = výborný zine.Ten druhý zine je oproti tomu prvnímu mladší,ale stejně kvalitní.Jsou zde rozhovory a obsáhlé s punkáči BURN THE BORDERS a "pistolovskými" HARD ONS,potom různé články a recenze.Jinak WHY funguje i jako vydavatelství.

 BORN CAUGHT č.0 - a zde poslední anglický časák dělán v klasickém stylu.Tady je to ovšem velmi zajímavé,neboť zine má na svědomí Jayne z Proof Distra a "znalci" jistě dobře vědí,že tento člověk má velice v oblibě latinskoamerickou hardcore-punk scénu a právě o této je tento časák.Takže k přečtení jsou zde rozhovory se SICK TERROR,punks AUTONOMIA - ale každý zabírá tak pět stránek.Dále potom články o alternativních akti vitách,tetování,vězněných aktivistech,recenze - výborný časák k přečtení.

 MARSULI č.2 - a jdeme do Finska.První číslo vyšlo pod názvem Marsu,a však po zjištění faktu,že již takovýto název měl zine vycházející ve Finsku začátkem 80tých let,byl změ- něn na Marsuli.Je dělán v klasickém zinovém provedení a zaobírá se hardcorem,punkem a crustem - no čím jiným taky,že? V tomto čísle jsou rozhovory s dis-beat punkery jménem DISKELMÄ,crustery THREATENED EXISTENCE,punkery DERRIDA a dalšími punkery OMAISUUSVAHINKO,dále potom reportáže z koncertů a punk-festivalů jako Puntala Rock, sloupky a nezbytné recenze.Zajímavý zine a určitě stojící za přečtení.

NEW WIND č.7 - a letíme do země Eiffelovky,vína,Moulin Rouge a Mony Lisy - do Francie. Tento zine je pravda sice "hubený",klasicky dělaný,ale to snad nikomu nevadí.V tomto issue jsou rozhovory s Joem z amerického labelu Skeletor Tapes - já neznám nikoho,kdo by od tohoto chlapíka s Trumbullu doma nějakou kazetu neměl,dále potom jsou zde již profláklý šílení grind-punkeři TEKKEN a vše uzavírají peruánští hardcore-punks LOS REZIOS,dále jsou zde recenze a toť vše,ale good.

WE´RE GONNA FIGHT č.7 - v poslední době snad nejznámější francouzský zine,který dělá Seb a zaobírající se celosvětovou hardcore-punk scénou,fakt tenhle zine stojí za to!! V tomhle čísle jsou rozhovory s peruánskými punks GENERACION PERDIDA,s kanad- skými fast hardcoristy AK-47 (nejsou jen v Chorvatsku),francouzským vydavatelstvím Kawaii - které dělá i zine Mononoke,s venezuelskými HC/punks DOŇA MALDAD,s vy- davatelstvím a distrem Proof z Anglie,s punkáči SIN APOYO z Chile,..dále jsou zde scene reporty z Izraele,Malaysie,Peru a Francie,sloupky a recenze.A já doporučuji přečíst rozhovor se Sebem v Hluboké Orbě č.26 

DARKEN BEFORE STORM č.1 - a do země sýrů Švýcarska.Klasicky dělaný fanzin a v něm rozhovory s crustery ZERSTÖRT z Německa,s crust-punks BORN DEAD ICONS, s islanďany HRYDJUVERK,epickými australany SCHIFOSI...dále potom článek o zabíjení zvířat na jatkách,jiné úvahy a recenze.Časopis vychází pravděpodobně nadále, a myslím,že se podílí i na vydávání nahrávek,co jsem aspoň na nějakém lp viděl.

 EYE WITNESS č.60 - ...über alles,grüss gott.Německý hardcore-punk zine o 68 stranách,v klasickém zinovém provedení,německy psaný a je zajímavý tím,že jsou v něm hlavně samé recenze...takže přirovnání k něčemu našemu je jasné...Garfweek,ha,ha. A dokonce je taktéž zadarmo.Ale i na nějaké ty jiné věci dojde,je zde profil finských hardcoristů ERISTETYT,dále potom biografie a diskografie speedcoristů DRESDEN 45 a death metalistů GIBBED...těch recenzí je tam vážně mraky,aspoň se seznámíš s kapelami,o kterých jsi neměl ani potuchy.Tohle číslo je z března 2005,takže pokud ještě vychází,tak ta 80ka tam už nejspíš je...ende,und tchüss.