Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl první aneb bylo i v Garfweeku

7. 9. 2007

DARKNESS ACTUAL - legenda mezi metalovými fanziny,dá se říci jeden z úplně prvních, vydávaný Petrem "Hrobem" Homolkou,jenže svého času dělal manažera black metalovým UNCLEAN a myslím,že i s nimi jeden čas hrál na tympány.Tento zine se stylově pohyboval v death,doom,black metalových vodách,ale tu a tam se zabrousilo i do toho thrashe či grindu. Já vlastním tedy jen čísla 16,17 a 18 a ty jsou v klasické A5 úpravě,ale co jsem měl půjčená některá starší,tak asi jedno bylo ve formátu A4.V těch číslech co vlastním byli rozhovory př. s MANIAC BUTCHER,ENOCHIAN,DEPRESY,CEREBRAL TURBULENCY,SHAARK,...,do čísel přispívali svými kresbami,tehdy začínající Jarda "Deather" Bezruč,Jiří Lhota (znáš z obalů FLESHLESS) a Martin Tříska.Zine aspoň co si myslím,přestal vycházet v roce 1997.

KNIFE - pražský to zine,vydávaný v letech 1996-1998 basákem AMBIVALENCY,jež hráli dost dobrý hardcore-crossover,Petrem Slavíkem.Fanzin ve formátu klasickém,tedy A5,v pěkné úpravě,dělán na PC.Stylové rozhraní bylo metalové,ale také se zde objevili i jiné žánry např.crossover VIRGIN SCREAM,grindcore TWISTED TRUTH či MALIGNANT TU- MOUR,ale ten metal převládal třeba SORATH,INSEPULTUS,DECOMPOSED,AVENGER, DEMIMONDE...a další.Ale našli se i mimo hudební věci,třeba básníci,spisovatelé.Byli zde samozřejmě i profily zahraničních kapel a podle mne nejlepší byl rozhovor s MORBID ANGEL v čísle 7,který dělala Monika Macháčková. 

MORPHIA - taktéž metalová legenda z let 1996-1999 z Bzence,vydávaná v začátcích Davidem Jelínkem z Humpolce,poté přibyl Zdeněk Neusar,který to šéfredaktorství táhl až do konce.Ve formátu A5,stylově metalově zaměřený a od čísla 7 s výbornou grafickou úpravou a číslo 12 již bylo celé na křídovém papíře.Rozhovory zde byli např. s AVENGER, ENDLESS,CRADLE OF FILTH,CONTRASTIC,EMPEROR,ASTRAL,INGROWING,DARK, ....takže nakonec se zine zaobíral prakticky všemi hudebními směry.Ale byli zde i nehu- dební věci o Keltech,malířích (S.Dali,...),psychologii (S.Freud),literatura (J.R.R.Tolkien), recenze filmových hororů...atd.Vynikající časopis,škoda!!

MINAS TIRITH - měli na svědomí Libor Chlebiš a Daniel Cigán z Hlučínska.Fanzin opět vycházel v "úrodných" letech 1996-1998 a zaobíral se především tvrdšími odnožemi metalové hudby.V klasickém zinovém formátu,dělaný na počítači a v pěkné grafické úpravě.V rozhovorech ses mohl/-a dočíst o UNCLEAN,SANATORIUM,DEAF AND DUMB,NATRON, GENITAL GORE,AGONY CONSCIENCE,CONFITEOR,...dále pak zde byli profily kapel, recenze nosičů (někdy dost tvrdé,však hodně lidí to těžce neslo...),reportáže z koncertů, prostě klasický hudební zine! 

PSYCHOTHERAPY - pardubický fanzin dělaný Otto Beranem,v A5 formátu,vycházel či vychází sporadicky já bych řekl,že tak jednou ročně i dvouročně.No to však nevadí,jelikož kdo z vás miluje grindcore,crust,extreme hardcore zde je jako ryba ve vodě.V prvních číslech se objevoval i tolik populární goregrind,př. rozhovor s CATASEXUAL URGE MOTIVATION nebo COCK AND BALL TORTURE,který měl na svědomí pravděpodobně Roman z bývalého Paranoizze´zinu.Potom se od těchto zvráceností upustilo a bylo zde si možno přečíst rozhovory s WADGE,MRTVÁ BUDOUCNOST,EXISTENCH,WARSORE,SU19B..., dále zde byli profily kapel,recenze nosičů a to bylo vše.Zine již s největší pravděpodobností nevychází neboť Otto má svoji grindcore legendu NEEDFUL THINGS a též label.

CASSIOPEIA - pamatujete si ještě na ten veliký šok,který způsobila "jednička" když spatřila světlo metalového světa? Hned první číslo na křídovém papíře,ve formátu A5 až to poslední bylo v A4.Suprová grafická úprava,jo ten Jarda Macháček co to měl na svědomí to setsakramentsky uměl.Vysoce kvalitní rozhovory především z metalové scény př. NEGATIVE FACE,TORTHARRY,MORDUM,DARK,CALES...,dále potom nechyběli recen- ze nosičů,reportáže z koncertů...,ale i nehudební témata,jako povídky hlavně od Whiskase (z PERVERSIST),také jiné články,soutěže...super věc.Poslední číslo vyšlo v roce 2002 a Jarda posléze začal přispívat do PAYO´magazinu.

 BURYZONE - legenda "lepeného" stylu a stále vycházející "hornická" četba.Ve formátu A5 klasickým stylem "papír,nůžky,lepidlo,PC...a snad i ten kámen",v klasické všehochuťové záležitosti,jen ten grindcore,brutal a hardcore převládají.Dobře dělané rozhovory například s DECOMPOSED,CSSO,INGROWING,HOMOFOBIA,ESCTOFAGIA,....ve kterých se zabrousí i do nějaké té legrace,vždyť koho stále baví číst to staré známé "kdo,kdy,jak,proč,s kým, kde,co" nebo ne? Prostě oddychovka.Dále recenze nosičů,někdy dost odvážné,ale psané srozumitelně,s přibývajícím časem přibyli též reportáže z koncertů,tour-reporty a i články na jiná témata,jako Tibet či 1.máj.Buryzone ´klasika!!! (c/o Tomáš "Bury" Baran,Gen.Píky 22/2901,702 00 Ostrava 1)

KOMUNIKACE - asi již nevychází tento časopis o "muzice,D.I.Y.,ekologii,alternativní kultuře a hlavně komunikaci mezi námi lidmi!!!",jak stojí v záhlaví tohoto zinu ze Žamberka. Na svědomí ho měli Luděk Müller a Robert Brožek,dělali ho v klasickém zinovém formátu,v dobré úpravě a přečetli jste si zde rozhovory se SUNSHINE,TOTÁLNÍ NASAZENÍ,GRIDE, JAKSI TAKSI,RED INSECT,Filipem ze SEE YOU IN HELL,ABHORRENCE = jak je zde vidět,hardcore-punk je opravdu různorodý a ne jenom jeden druh,který máš rád třeba ty. Dále zde bylo spousty článků o drogách,punks,veganství...nechyběli ani recenze nosičů a reportáže z koncertů,texty kapel,básničky,fotografie kapel..atd.Od šestého čísla zine fungoval již bez Roberta,který se začal zajímat o jiné věci,přestal dělat i svůj label VEGAN IDEA,ale ideje neopustil ba naopak posílil.Ale jestli chceš tak webové stránky fanzinu fungují i nadále,tak se můžeš podívat.

 MALICIOUS - klasický undergroundový zine,vycházející v letech 1997-1998,dělaný Tondou Šamalíkem.V klasickém zinovém stylu,i úpravě...zaobírající se metalovou hudbou - death, doom,black,death-grind...,ale i grindcore.Zine byl dělán na stroji,bylo zde hodně reklam,což v té době bylo normální...nicméně v pátém čísle tomu už tak nebylo.Rozhovory byli dělány v pohodovém duchu...např.s PANDEMIA,CERTAINTY,SICKNESS,PATHOLOGIST,GRIDE, NEEDFUL THINGS,OBLITERATE....dále potom recenze nosičů a též polemiky na nešvary ve scéně v té době.

 PAYO - nejlegendárnější z legendárních metalových fanzinů a posléze magazínů započal svoji pouť po tomto světě v roce 1996,aby ji s fanfáry a šampusem ukončil v roce 2004 a převtělil se do magazinu v síti sítí,tedy internetu.Fanzin rozběhl Pavel "Payo" Merkl z Kralup nad Vltavou společně s lidmi z jeho kapely MONASTERIAL CRYPT a dalších kra- lupáků CONFITEOR,posléze se k němu přidal Mirek "Keli" Ilek z Brna a spousta dalších přispěvovatelů-redaktorů.V počátcích zine ve formátu A5,s výbornou úpravou,...zaobírali se zejména všemi odnožemi metalu,ale dostalo se i na hardcore,grindcore (díky Jirkovi "Pige- onovi" Holubovi - redaktor),i na rockové kapely.Rozhovory byli ve velkém stylu,otázky takřka přímo na tělo,které nabrali na důrazu od sedmého čísla,kdy redaktorský kolektiv rozšířil ten tolik "zbožňovaný" i "nenáviděný" Luděk "Louďa" Dvořák,i další redaktoři Patrik "Daffy" Nejedlý,Martin "WWW" Brňovják,Jiří "Sokol" Sedláček...a další.Jasně že v PAYO nebyli jen rozhovory,ale i jiné rubriky např. Průvodce temnotou (o fanzinech),Pranýř (nešvary ve scéně), Okno internetu dokořán...a další.Dále zde byli povídky,profily kapel,cestopisy...prostě dost zajímavého čtení.Od jedenáctého čísla se změnil formát na A4 a přibyli též přílohy třeba pexeso,plakáty nebo cd kompilace.Vše skončilo v roce 2004,kdy se PAYO stalo e-zinem. (www.payo.cz)